amp templates

DERMATOSCOPIA

reprezinta o investigatie medicala in timpul careia medicul dermatolog examineaza, cu ajutorul unui instrument optic special, leziunile, petele, alunitele aparute intr-o anumita regiune a corpului, pe pielea unei persoane.

Mobirise

DERMATOSCOPIA

PRINCIPII TEHNICE.

Dermatoscopia este o metoda moderna si deosebit de importanta utilizata de specialisti care ajuta la diferentierea unor formatiuni inofensive aparute pe piele (semne din nastere, negi, alunite obisnuite) de cancerul de piele.
Ce este dermatoscopul?
Primul tip de dermatoscop, sau dermoscop, este cel portabil si reprezinta un instrument medical alcatuit dintr-un sistem optic similar unei lentile, la care este atasata o sursa de lumina. Instrumentul este amplasat de catre medicul specialist deasupra leziunii cutanate, facand posibila examinarea detaliata a regiunii cu probleme.
In functie de necesitate,cel de-al doilea tip de dermatoscop utilizat de catre specialisti functioneaza asemenea unei camere video, care se conecteaza la un monitor. Pe ecran vor fi vizualizate imaginile inregistrate cu ajutorul dermoscopului.
Pregatirea pielii inainte de examenul dermatoscopic
Examenul dermatoscopic nu necesita o pregatire prealabila, insa, in ziua controlului, este bine ca zonele de epiderma ce urmeaza a fi examinate sa nu fie acoperite de nicio pelicula de unguent, crema sau alte cosmetice, in cazul in care pacientul este obisnuit sa le aplice pe zona cu probleme.
In ce consta examenul dermatoscopic?
In prima faza, medicul, utilizand dermatoscopul, examineaza portiunea pielii care prezinta un aspect diferit de cel normal, pentru a obtine o imagine detaliata a zonei lezate.
Pentru a putea fi realizat testul, medicul va poate ruga sa va asezati in pozitie „culcat” si sa lasati descoperita regiunea pielii pe care se afla leziunea ce urmeaza a fi controlata.
De asemenea, in unele cazuri, poate fi necesara aplicarea unei cantitati mici de gel sau ulei pe zona afectata, pentru a reduce reflectarea luminii de pe suprafata pielii, obtinandu-se, astfel, o imagine mult mai clara.
Concluzii in urma dermatoscopiei
Folosirea dermatoscopului permite obtinerea unei imagini mult mai exacte decat examinarea cu ochiul liber a regiunii de piele afectata. In majoritatea cazurilor, medicul obtine o informatie mult mai precisa asupra formatiunilor aflate pe microstructura pielii si suficiente pentru a diferentia formatiunile „periculoase” de cele „inofensive”.
Exista insa si cazuri complicate in care, chiar si dupa examenul dermatoscopic, medicul nu poate pronunta un diagnostic final.
In situatia in care dermatologul depisteaza semne ce denota aparitia unui cancer de piele, va poate fi recomandata efectuarea unei biopsii sau indepartarea leziunilor pe cale chirurgicala.
Dupa metoda de interventie recomandata, medicul specialist va retine un fragment de tesut pentru efectuarea testului histopatologic, in urma caruia va putea fi stabilit atat diagnosticul final, cat si tratamentul necesar.
Examenul histopatologic, realizat de catre medicul anatomo-patolog, consta in examinarea microscopica a probelor prelevate in timpul interventiilor chirurgicale si microchirugicale.
Care sunt avantajele dermatoscopiei?
Examenul dermatoscopic detaliat ajuta la stabilirea diagnosticului si la diferentierea melanomului malign de tumorile benigne (alunite, negi). De asemenea, dermatoscopia permite diferentierea leziunilor pigmentare (nevi pigmentari) de cele nepigmentare, precum si descoperirea, la timp, a melanomului malign aflat in stadiul vindecabil.

Mobirise


DERMATOSCOPIA

Analiza microscopica, pana la o magnificare de 40 ori, a alunitelor permite evaluarea in detaliu a celulelor / melanocitelor si a modului in care sunt aranjate. Este nevoie de medici dermatologi cu experienta in domeniu pentru a obtine un diagnostic cat mai precis.

Mobirise

DERMATOSCOPIA DIGITALA

Dermatoscopia digitala permite examinarea pielii in profunzime si detectarea unor astfel de modificari cutanate greu de depistat la un examen clinic uzual. Aceasta metoda neinvaziva, nedureroasa, permite diferentierea intre leziunile benigne si maligne si identificarea precoce a unui melanom. in cazul pacientilor cu multiple alunite se poate realiza harta dermoscopica digital, ce ofera posibilitatea stocarii informatiilor macroscopice si dermoscopice. Mobirise


ROLUL DERMATOSCOPIEI

Rolul principal al acestei metode este diagnosticarea precoce a cancerelor de piele. Astfel, folosind aceasta metoda, medicii dermatologi si-au imbunatatit acuratetea diagnosticului. De asemenea, folosind dermatoscopia se reduce numarul de excizii chirurgicale ale unor formatiuni cutanate benigne care cu ochiul liber au elemente de suspiciune in ceea ce priveste diagnosticul si, in cazul tumorilor care trebuie excizate, se stabileste mult mai precis marginea „de siguranta” pana la care trebuie scoasa tumora. 

Care sunt AVANTAJELE DERMATOSCOPIEI?

Avantajul major al metodei este accesul imediat la examinarile anterioare si posibilitatea de a compara imaginile stocate.

Posibilitatea examenului cutanat in detaliu ajuta la orientarea diagnosticului cancerelor cutanate, in mod particular diagnosticul melanomului malign si diferentierea melanomului malign de tumori melanocitare benigne (nevi/ alunite).

Metoda permite diferentierea leziunilor pigmentare (nevi/alunite) de cele nepigmentare si a leziunilor maligne de cele benigne. Acest lucru face posibila depistarea precoce a melanomului malign si intr-un stadiu curabil.

Dermatoscopia poate aduce argumente in plus care sa justifice excizia chirurgicala a unei leziuni cutanate.

Ajuta la examinare atenta si completa a pacientului care se prezinta la cabinetul dermatologic.

Metoda este total noninvaziva

Cine are nevoie de dermatoscopie?

Exista persoane incadrate in categoria celor cu risc crescut de a dezvolta o leziune canceroasa si care au nevoie de consult dermatologic de specialitate o data pe an pentru examinarea dermatoscopica a leziunilor de pe piele:

persoanele care frecventeaza saloanele de bronzat artificial (UV artificiale) sau cele care se expun frecvent la soare (UV naturale)

persoanele cu antecedente in familie de cancere cutanate. Sunt studii care arata ca factorul genetic in cazul cancerului de piele este unul foarte important.

persoanele cu fototip I si II de piele (piele si ochi deschisi la culoare, care se ard usor la expunearea la UV)

persoanele cu multipli nevi (alunite)

Centrul Medical TOPMED Tg.Mures

Adresa:

Strada DOROBANTILOR nr.1, Tg.Mures

Programare telefonica:

0746020962 DR.CRISTINA NICOLESCU
0265225002 CM TOPMED TG.MURES

E-mail:

dr.nicolescu@chirurgiedermatologica.ro

Program consultatii:

LUNI 14- 19
MARTI 10 - 14
MIERCURI 8.30 - 12
JOI 8.30 -13
VINERI 8.30 - 13

CHIRURGIE DERMATOLOGICA

NOUTÂȚI
ABONARE

Primire update lunar și resurse gratis

CONECTEAZĂ-TE